4 Temmuz 2017 Salı

Sevda Sözleri Yorumu ve Alıntıları



Arka Kapak Yazısı

Cemal Süreya, Cumhuriyet Dönemi şiirinin en özel "vitamin"iydi. Lirik, erotik, politik gür bir ırmak. Sevda Sözleri bu büyük ustanın bütün şiirlerini bir araya getiriyor. Öyle bir bütünlük ki bu, sıcak, tılsımlı ve ölümsüz... 


O ne içli o ne güzel dizeler öyle yahu ! Tam bir şiir cahili olsam da az çok bir şeyler kaptım galiba :D Tamam kabul çoğu şiiri sevemedim belki ama genel olarak süperdi. Bundan sonra alıntılara kısa yorumlar yaparak devam edeceğim.



'Seni bir kere öpsem ikinin hatırı kalıyordu
İki kere öpeyim desem üçün boynu bükük'

Bu dizeleri çoğu yerde görmüşsünüzdür. Aşk adlı şiire ait olan bu dizeler ne kadar güzel değil mi ? Size böyle dizeler yazan adamı düşünsenize .. Gerçi çok sevdiğim bir laf vardır; “Sakın bir şair sevme demişler, seni yazmak için seni terk eder.” diye. Ne kadarı doğru bilemem tabi. Bana kalırsa insan terk etmeden de sevdiğine şiir yazabilir. Tartışmaya açık.



'Çığlığındaki sessiz harfler 
Dün gecenin ağırlığıdır damarlarında'

Bu dizeler de Kan Var Bütün Kemiklerin Altında şiirinden. Böyle güzel söze ne diyeceğimi bulamadım vallahi. Zaten her şeyi anlatıyor bence. Sizce ?



'Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı'

 Bu da biz oburlara gelsin :D Kahvaltı adlı şiir mutluluğa parmak basıyor resmen. Bence ilgisi yok, direk mutluluğun kendisi (diğer öğünleri de unutmayalım :D) Yaşasın yemek yemek ! (Ve şüşko olmak :))



'Evet, gün geliyor bıkıyorum senden
Ama İstanbul'dan bıkmak gibi bir şey bu'

Bu da İstanbul aşıklarına gelsin ! Banko adlı şiirden aldığım bu dizeler ne güzel değil mi ? İnsan sevdiğinden bıkabilir mi ? Bıkamaz ya.. İstanbul'dan da bu yüzden bıkılmaz işte. Her ne kadar kalabalık, trafik vs. diye şikayet etsek de gezince aslında ne harika şehir olduğunu görebiliyoruz. Tabi bu sözlerim sadece ev-iş arası gidip gelenleri kapsamıyor ne yazık ki. Tabi burada sorunlara değinmeyeceğim...



'Eksikliğe mi alışmışız mutsuzluğa mı yoksa'

Uçurumda Açan adlı şiirde yer alan bu cümle baya düşündürücü. Gerçekten neye alıştık biz ? Gerçekten neye alıştınız siz ? Ne kadar düşündürücü bir cümle değil mi ?



'Kim istemez mutlu olmayı
Ama mutsuzluğa da var mısın ?

Özür adlı şiirden aldığım bu dizeler de çokça duyduğumuz dizeler. Böyle güzel şiirleri, dizeleri iki günlük aşklar için kullanmasalar çok iyi olacak ya neyse... Neredeyse her facebook profilinde görebileceğimiz sözler oldu artık.



'Dostlari için gizledi, 
Çok daha önce ölmüştü
Çok daha önce yoksa'

Bir iç yakan alıntıya daha geldik. Mübeccel İzmirli şiirinin son dizeleri olan bu dizeler, '18'inde ölüp 70'inde gömülmek' cümlesinin farklı bir versiyonu da diyebiliriz. Acı...


Bir de Biliyorum Sana Giden Yollar Kapalı şiiri var. Onu burada uzun uzun yazmayacağım. Bu güzel şiiri de buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Umarım beğenmişsinizdir. Yeni yazılar geldiğinde haberdar olmak için bloğuma abone olmayı unutmayın. Ayrıca instagramdan da yeni kitap yorumları için takip edebilirsiniz; degisikbirkitapkurdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PDF Kitap Listesi 2

1) Psikiyatrist İndirmek için tıklayın. 2) Labirent Serisi Ölümcül Kaçış indirmek için tıklayın. Alev Dene...